opinie o kursie masazu tajskiego

Write a comment

Comments: 35

  • #1

    Kurs Masaz Tajski http://massagethai.info (Saturday, 22 August 2009 12:33)

    fragment opinii niewidomego masazysty o kursie tajskiego:

    "Masaż wykonywany jest w parterze, na macie. Nie ma tu żadnej pracy z energią czy jakimiś tam wydumanymi meridianami. Jest to strikte fizyczna robota. Pacjent leży, a terapeuta klęczy obok, nad nim, lub na jednej nodze, gdy druga jest wykroczna. Masaż ten polega na tym, by używać siły własnego ciała i nie męczyć się podczas zabiegu.

    Myślałem, że od dlugiego klęczenia będą mnie boleć nogi czy kregoslup lędźwiowy, ale tak nie było. Kanya zwraca uwagę na ergonomię technik i to by podczas ich wykonywania nie zrobiliśmy sobie sami kuku.

    Pierwszy etap pokazów to były uciski wzdłuż charakterystycznych dla tego masażu linii na nogach. Nie są one jakieś wymyślnie skomplikowane i łatwo je zapamiętać, bo przebiegają zazwyczaj wzdłuż obrysu mięśni lub ścięgien. Prowadzą od przyczepów jednej grupy do drugiej itd. Uciskasz dwoma kciukami i tyle. No właśnie. Jak się już tak kilka godzin nauciskałem, to chciałem jechać do domu. Myśleliśmy z kumplami, że to będzie takie tam fiki miki, i tu nas Kanya zaskoczyła.

    Zaczęła pokazywać techniki rozciągania powięzi, mięśni i pracy na stawach.

    Znam wiele technik z terapii manualnej, ale to, co Kanya wydziwiała, robiło wrażenie. Np technika będąca równocześnie trakcją, rozciąganiem powięzi, rotacją, i tak na wielu stawach, mięśniach i na wiele sposobów.

    Techniki, poza tym, że skuteczne, to są bardzo widowiskowe. Po pierwszym dniu czułem się jak po treningu karate.

    Masaż w niektórych miejscach jest bolesny, ale ból ten musi być znośny i nie duży. Ogólnie wrażenie po tym masażu jest przyjemne. Cały zabieg jest podobny do tych z yumeiho. Jest on jednak w moim odczuciu delikatniejszy, bardziej przemyślany i nie tak siermiężny, jak u japończyków. Nie ma też manipulacji na stawach obwodowych (przynajmniej na pierwszym etapie kursu). Jest to tzw. masaż jogiczny, więc głównie skupia się na streczingu i pracy z tkanką miękką.

    Początkowo planowaliśmy, jako starzy wyjadacze, zrobić z kumplami dwa etapy od strzału - podstawowy i zaawansowany. Jednak materiału jest dużo więc postanowiliśmy po pierwszym etapie zrezygnować, by przedstawioną nam wiedzę przetrawić na spokojnie. Nie polecam więc robienia dwóch stopni na raz. Za dużo tego jest, a wiedza, którą dzieli się Kanya wymaga treningu i precyzji. Nie jest to jednak trudna sztuka.

    Jest to spokojna, precyzyjna robota. Można ją podzielić na segmenty np. robiąc sam kręgosłup, lub całe ciało albo po prostu nogi ze stopami. Technik też jest wiele i nie trzeba, choć można, stosować wszystkie.
    Na pierwszym etapie pokazywany jest ogólny masaż całego ciała w pozycji leżącej na plecach, brzuchu, bocznej jak i siedzącej. Nie ma twarzy i zbyt wielu manipulacji. Nie ma też zbyt żmudnej roboty na samych stopach. Jest natomiast dużo ciekawych rozściągań i pracy z powięzią. Trochę to wszystko zahacza też o podstawy neuromobilizacji.

    Ważna jest wygoda samego pacjenta, jak i ergonomia technik wykonywanych przez terapeutę.

    Do tego masażu nie potrzebny jest wzrok. Potrzebne są natomiast dobre czucie i trochę orientacji przestrzennej (nie mylić z orientacją w terenie). Pisząc o orientacji przestrzennej mam na myśli uświadomienie sobie, że świad posiada 3 wymiary. W masażu tym bawimy się ciałem rozciągając je w różnych kierunkach. Góra, dół, lewo, prawo - stąd ta widowiskowość.

    Jarek W. "
    calosc opinii i dyskusja "Masaż tajski - moja subiektywna recenzja" http://groups.google.pl/group/terapiamanualnapolska/browse_thread/thread/4b0b8b4a0dd14316#

    http://massagethai.info

  • #2

    Kurs Masaz Tajski http://massagethai.info (Saturday, 22 August 2009 12:34)

    **
    Robert, Krynica Zdrój:
    Kurs bardzo milo wspominam. Był dla mnie naprawde
    interesujący a całość odbywała się bardzo luźno i w
    miłej atmosferze. Grupa która brała udzial w tym
    kursie była bardzo zgrana i nadal mam do nich kontakt
    telefoniczny. Czulem się bardzo na luzie w
    towarzystwie nauczyciela i sam stwierdzam, że odczułem
    na wlasnym ciele, iż technika tego masażu pozytywnie
    wpłynęła na samopoczucie i kondycję fizyczną całego
    organizmu. PS Jurek obronił pracę magisterską i jest
    już dyplomowanym fizjoterapeutą. Wysyłam wam kilka
    fotek z kursu Masażu Tajskiego. Pozdrawiam gorąco .

    *****
    Gosia, kurs masażu Krynica Zdrój:

    Mieszkam w Zielonej Gorze to mała miejscowość i trochę
    trudno mi w promowaniu tego masażu, ale się nie
    poddaje. Lubię robić ten masaż i cieszy mnie radość i
    zadowolenie w oczach moich pacjentów. Moi pacjenci to
    ludzie praktykujący jogę. Po masażach dużo łatwiej im
    praktykować jogę. Bardzo chciałabym nauczyć się wiecej
    masaży, które robi Kania. Ale Wy jesteście albo w
    Krynicy albo w Warszawie. Może byśmy pomyśleli na
    organizowaniu takich szkoleń w Zielonej Gorze. Tu na
    zachodzie Polski brakuje takich szkoleń. Pozdrawiam
    gorąco od siebie i od Romki (była ze mną na kursie)

    ***
    Mariusz:
    Aloha Nui
    Miałem okazje spotkać Kanie na kursie masażu Tajskiego
    w Szczecinie zorganizowanego przez Darka Witkowskiego.

    Nazywam się Ziemann moje imię Mariusz. Interesuje sie
    masażami od 4 lat. Jestem po kursie masażu Mauri, Lomi
    Lomi i klasycznego. Masuje u siebie w domu lub u
    klineta jeżeli jest taka potrzeba. Jeżeli chodzi o
    masaż Tajski mam 3 osoby, które masuje stosunkowo
    regularnie i z bardzo pozytywnym efektem.

    ******
    Pelagia
    Mam na imię Pola. Mam 23 lata. Jestem po 2-letniej
    szkole masażu z elementami rehabilitacji. Masaż jest
    moją pasją, a masaże dalekiego wschodu
    zainteresowaniem, których tajniki ciągle zgłębiam.

    My name is Pola. I am 23. I finished course of massage
    with elements of rehabilitation (2 years). Massage is
    my passion. Especially, I am interested in Asian
    massages and I am trying to explore them and get more
    knowledge and practice about them.
    ****
    Joanna:


    Brałam udział w kursie prowadzonym przez Kania w maju
    w Szczecinie. Kania zaraziła mnie swoim entuzjazmem i
    wiarą i radością.

    Od pierwszego weekendu kursu praktykowałam regularnie
    masaż tajski na wszystkich znajomych. Od lipca
    wykonuje masaż już zarobkowo. Mam pierwszych klientów,
    bardzo zadowolonych. Masaż tajski wykonuję w
    Szczecinie i okolicach, u klienta.

    W ten weekend Kania znowu bedzie w Szczecinie. Cieszę
    się ogromnie na to spotkanie.

    http://masaztajskiwarszawakursy.googlepages.com

  • #3

    Kurs Masaz Tajski http://massagethai.info (Saturday, 22 August 2009 12:35)

    Opinie o kursie i nauczycielce:

    Wrażenia po kursie jak i po IX Krakowskich Targach Masażu są bardzo pozytywne. Pani Kanya to bardzo ciepła, dobra i przepełniona energią kobieta, zrobiła duże wrażenie, a my ją bardzo polubiliśmy. Na wiosnę chcemy indonezyjski, mamy już zebraną grupę, również kolejną grupę na tajski. Marek Kowalcze, kurs masażu Kraków 25-28.10.08

    ***********

    Na moje rece zlozono kolejne komplementy na temat szkolenia i jej samej - kompetentna, cierpliwa, wyrozumiala, szczegolnie dla osob brajlujacych. Zdobyla serca naszych uczniow, nie wspominajac o nauczycielach. Oby jak najwiecej takich wykladowcow bylo! Joanna Nowak, nauczyciel i wychowawca w Policealnej Integracyjnej Szkole Masazu Leczniczego dla Niewidomych i
    Niedowidzacych w Krakowie, organizator Krakowskich Targow Masazu

    ************
    Kurs przygotowany i prowadzony bardzo solidnie i profesjonalnie. Polecam ten kurs zarówno amatorom jak i "zawodowcom". Osoby nie zajmujące się profesjonalnie masażem mają szansę i możliwość poznać nową, fascynującą przygodę obcowania z człowiekiem. Osoby pracujące w zawodzie mogą natomiast kapitalnie poszerzyć i udoskonalić swój warsztat. Czas najlepiej weryfikuje różne nowe wynalazki, te najlepsze wytrzymują każdą próbę.Przy okazji kursy udało mi się naprawić kilka moich dolegliwosci. Po tygodniu, po kursie czuję się fantastycznie. Robicie kawał dobrej roboty. Piotr Piotrowski piotrpiotrowski13@wp.pl , fizjo Kolobrzeg, jesienny kurs Warszawa '08.
    *************

    Anna Hencka, dyrektorka hotelowego Spa, kurs masażu Warszawa: Masaż fantastyczny wykorzystuje go w praktyce zawodowej, klienci zachwyceni, ja również.

    ***************

    Wspaniała osoba i nauczycielka, o której mówimy wszystkim naszym znajomym. Proste, skuteczne techniki, które wykorzystujemy w codziennej praktyce - za drobny ułamek ceny profesjonalnych kursów dla fizjo . Piszemy się na kurs zaawansowany. Gosia i Wiesław Miękczyńscy, fizjo z 22 letnim doświadczeniem, Swidnin, zachodniopomorskie Majówka z masażem tajskim Szczecinek '08

    *********

    Dziekuję za kurs stemplami ziolowymi, dzieki niemu zainteresowałam sie masażem tajskim. Jestem po szkole medycznej o kierunku technik masażysta i od pazdziernika rozpoczynam studia na Wyższej Szkole Rehabilitacji w Warszawie. Czekam na kolejny kurs tajskiego. Agata Okuń Łuków kurs sierpień '08

  • #4

    Kurs Masaz Tajski http://massagethai.info (Saturday, 22 August 2009 12:41)

    Jeden z lepszych kursów na jakich byłem - napewno zjawię sie na kursie zaawansowanym. Postaram sie z innymi kursantami, bo dużo osób jest zainteresowanych. Dzięki za nauke. Pozdrawiam gorąco Tomasz Hinc Suwałki fizjoterapeuta, kurs wiosenny Kampinos '08

    *********

    Kanya ma niezwykłe wyczucie w pracy z ciałem pacjenta, a w konsekwencji bardzo trafną diagnozę problemu. Kurs zbogacił mój warsztat masażysty w techniki których oddziaływania nie da się porównać z oddziaływaniem masażu klasycznego i innych objętych programem studiów. Zajęcia prowadzone były w miłej, przyjemnej atmosferze co jest niezwykle pomocne podczas poszerzania swoich horyzontów. Polecam Jolanta Adamczyk Bielsko Biala mgr rehabilitacji kurs zimowy 08 Warszawa

    **********

    Relacja z IX Krakowskich Targow Masazu, padziernik 2009:

    Cieszy mnie iz na medycznej badz co bądż imprezie, są reprezentanci z innych tradycji masażu.

    Tak się stało, przypadek, zbieg okoliczności, iz nie tylko poprzedzał mój wykład pokaz masazu tajskiego przez Mrs Kanya Krongboon, ale miałem przyjemnosć tłumaczyć jej wykład podczas pokazu online i jednocześnie w miarę czasu opowiadać niewidomym co się w sumie dzieje. Dwie niewidome osoby były także modelami.

    Powiem tylko, iż prezentacja była niesamowicie rzeczowa, spokojna, praktyczna. Osobiście Kanya zauroczyła słuchaczy "azjatyckim" spokojem, skupieniem i wniosła duzą dozę relaksu w swoją prezentację, która zapewne udzieliła się słuchaczom.

    W krótkiej rozmowie (niestety zaraz po niej był mój wykład i miałem m in rozbawić słuchaczy), okazało sie także, iż masaż tajski jest bardziej konkretny, niz sie go przedstawia.

    Swoją drogą mi także udzielił się jej spokój i choć rozmowa była krótka, ale sensowna. Pokora, naturalna, otwarta postawa Kanyi przekonała mnie jak ważne jest uczenie się masazu u źródeł, nawet jeśli mielibysmy na początek poznać tylko abc jakiegoś masażu. Tajskiego nie praktykuje, ale w wolnej chwili pewnie pojadę na jedno ze szkoleń. Podoba mi się koncepcja tej pracy, no cóz, Bodyworkerzy już tak mają, że schematy nie dla nich.

    Reasumując podobał mi się prosty, spokojny, konkretny, pokaz masazu tajskiego.

    Piotr Szczotka, masazysta niedowidzacy, nauczyciel masazu, organizator targow masazu, autor ksiazek i artykulow o masazu

  • #5

    kurs masaz tajski http://massagethai.info (Wednesday, 03 February 2010 08:51)

    z powodu niskiej frekwencji, przedluzamy promocje na wszystkie kursy
    w kampinosie (znizka 50% dla drugiej osoby) - teraz wystarczy
    wplacic depozyt tylko na jeden miesiac przed data (czyli na kursy
    wielkanocne koniec lutego/poczatek marca).

    Kursy tu z reguly odbywaja sie, nawet przy bardzo niewielkiej grupie
    - natomiast w innych miastach nie sa pewne i zaleza od minimalnej
    frekwencji.

    we wroclawiu zostaje tylko kilka miejsc na zaawansowany 18-21.03
    800zl (otwarty rowniez dla wykwalifikowanych masazystow, ale
    certyfikat z tego kursu dopiero po skonczeniu kursu wprowadzajacego
    kiedykolwiek w przyszlosci). Kolejny kurs tajskiego wprowadzajacego
    planowany po wakacjach.

    natomiast jest planowy nowy kurs, Zielona Gora 10-13.06, 800zl, 2
    osoby 1400zl. Mozliwosc taniego zakwaterowania w sali szkoleniowej
    lub 40zl w sasiadujacym pensjonacie.

    Kampinos k Warszawy:
    - 27-28.03.2010 tajski masaz stop 500zl
    - 29.3-1.04.2010 masaż indonezyjski 900zl
    - 2-5.04.2010 masaż tajski 900zl Wielkanoc
    - 6-7.04 tajski masaz stemplami ziolowymi 500zl
    - 30.4-3.5 masaż tajski 900zl Majowka
    - 3-6.6 masaz tajski 900zl Boze Cialo

    Wroclaw
    - 18-21.03 tajski zaawansowany chodzony/deptany 800zl (otwarty
    rowniez dla masazystow, joginow - certyfikat po skonczneiu kursu
    wprowadzajacego)

    Gdansk
    - 8-11.04.2010 tajski 800zl
    - 12-13.04.2010 stopy 400zl

    Koszalin
    - 15-18.04.2010 indonezyjski 900zl
    - 19-20.04.2010 stemplami ziolowymi 450zl
    - 6-9.05.2010 tajski 900zl

    Krakow
    - 23-25.04 masaz tajski 800zl
    - 14-15.05 tajski masaz stemplami ziolowymi 480zl
    - 16.05 tajski masaz stop 480zl
    - 28-30.05 masaz indonezyjski 800zl

    Kielce
    - 20-21.05 tajski masaz stop 400zl
    - 22-23.05 tajski masaz stemplami ziolowymi 400zl
    - 16-19.10 masaz tajski 800zl

    Zielona Gora
    - 10-13.06 masaz tajski 800zl

    Wkrotce dojda jeszcze kolejne terminy we Wroclawiu, Krakowie i
    Gorlicach.
    http://massagethai.info

  • #6

    kurs masaz tajski http://massagethai.info (Tuesday, 16 February 2010 22:19)

    Już od jakiegoś czasu na polskim rynku pojawiła się tendencja do sprowadzania i zatrudniania masażystów ze wschodu tj. najczęściej z Tajlandii, Bali itp.

    Innowacyjność, chęć wprowadzenia czegoś nowego, zostawienie w tyle konkurencji to zapewne główne przyczyny takiej sytuacji.

    Domyślam sie także, że wymagania finansowe takich pracowników są dużo mniejsze co czyni go dla pracodawcy bardzo ekonomiczną opcją.

    Patrząc w ten sposób nie się co dziwić i tylko pochwalić za pomysłowość.

    Jest też druga strona medalu. Z ciekawości poszedłem na taki masaż. Dla relaksu, żeby zrobić coś dla siebie (jak to sie mawia szewc bez butów chodzi) i oczywiście chciałem przekonać się o umiejętnościach masażystów jakby by nie bylo z jednego z krajów, który jest kolebką naturalnych metod leczniczych.

    Jakie były moje wrażenia?

    Masażystka ledwo rozmawiała po angielsku. Zatem trudno było się z nią porozumieć gdyż tajskiego języka nie znam. W taki wypadku o jakimkolwiek wywiadzie przed masażem mogłem zapomnieć. Jestem zdrowy, ale możemy tylko wyobrazic sobie jeżeli jakiś słabo wyedukowany pacjent z jakimś schorzeniem, będącym przeciwskazaniem do masażu dostanie sie do takiej masażystki. Sytuacja czysto teoretyczna i może sie nigdy nie wydarzyć...

    Sam masaż w porządku. Mimo wszystko jak to się mówi szału nie było.

    Jednak porównując naszych rodzimych masażystów myślę, że nie mamy się co wstydzić i jesteśmy równie dobrzy.

    Przypomina mi to sytuacje w polskiej piłce nożnej. Kupowanie zagranicznych zawodników tylko dlatego, że są tańsi i zagraniczni:) jak sie okazuje na boisku nie zawsze lepsi.

    Tak to jest też z masażystami. Zabierają pracę polskim, równie dobrym masażystom tylko dlatego, że jest to mała, filigranowa tajka o skosnych oczach (proszę nie zrozumiec mnie źle, nie jestem w żadnym wypadku rasistą). Czyli atrakcja dla klienta.

    Rozumiem potrzebe innowacji, ale sprowadzając masażystę z Tajlandii niech on będzie o niebo lepszy od naszych masażystów, umie porozmawiać z klientem, doradzić mu, zrobić dobry masaż i świetne wrażenie poprzez całokształt.

    Trzymając sie powiedzenia, że swojego nie znacie, a cudze chwalicie mam nadzieje, że polscy terapeuci będą mimo wszystko doceniani za swoją pracę i umiejętności.

    P.S. będąc przy temacie - wielki szacunek dla masażu tajskiego i całej filozofii wschodu w aspekcie medycyny naturalnej. Niech ten post w żaden sposób nie umniejsza umiejętności oraz wiedzy czerpanej ze wschodu.

    http://massagethai.info kurs masaz tajski, indonezyjski, tajskimi stemplami ziolowymi, tajskiego masazu stop warszawa

  • #7

    kurs masaz tajski http://massagethai.info (Saturday, 20 February 2010 12:14)

    Nowe Wiadomosci Walbrzyskie
    http://www.nww24.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2556:ruszaj-szkolenia-nie-tylko-dla-masaystow&catid=3:aktualnoci&Itemid=2

    Prawie 50 osób będzie mogło podnieść swoje kwalifikacje zawodowe z zakresu fizjoterapii. Umożliwi im to Wałbrzyska Wyższa Szkoła Zarządzania i Przedsiębiorczości, która pozyskała na ten cel unijne środki.

    Projekt pod nazwą "Nowoczesne metody terapii szansą na dostosowanie kwalifikacji i umiejętności fizjoterapeutów do potrzeb regionalnej gospodarki" skierowany jest do osób, które pracują w obszarze rehabilitacji i fizjoterapii, a także do studentów innych kierunków, którzy ukończyli drugi rok studiów licencjackich. WWSZiP pozyskał na ten cel 163 tysiące złotych.

    Warunkiem wzięcia udziału w warsztatach tematycznych jest zameldowanie i zatrudnienie na terenie województwa dolnośląskiego. Zajęcia będą odbywać się w soboty i niedziele w blokach dziesięciogodzinnych. Dla kandydatów przewidziano zarówno teoretyczne jak i praktyczne szkolenia z terapeutycznego masażu narządów ruchu, masażu medycznego dzieci z zaburzeniami psycho-motorycznymi oraz z zastosowania nowoczesnych metod leczenia wybranych schorzeń. Rekrutacja rozpoczyna się już w grudniu tego roku.

    Więcej informacji na stronie internetowej www.projekt.wwszip.pl i pod nr tel. 74 84 77 000.

    http://massagethai.info kurs masaz tajski warszawa

  • #8

    kurs masaz tajski http://massagethai.info (Tuesday, 23 February 2010 08:59)

    Artykuł ukazał się w majowym numerze Spa & Wellness Magazine (2008)
    http://www.spaplanet.pl/artykuly.php?id=1380

    Na indonezyjskiej wyspie Bali panuje wieczne lato. Nad złocistymi plażami pochylają się drzewa palmowe, nad dżunglą górują stożki wulkanów, na dziedzińcach świątyń odbywają się tańce sakralne, a w salonach SPA – rytuały uzdrawiające

    Bali na początku lat 70. było mekką australijskich hipisów. Po nich zaczęli tu masowo przyjeżdżać turyści, dla których stworzono na południu i wschodzie hotelowe raje. Ich kwintesencją są Nusa Dua i Sanur z luksusowymi ośrodkami wypoczynkowymi, ukrytymi w tropikalnych ogrodach, z nowoczesnym zapleczem sportowym i SPA. Niektóre z hoteli to oddalone od świata i samowystarczalne rajskie oazy, do których przybywają gwiazdy filmowe, politycy i rekiny biznesu. Ale całkiem przyjemne i klimatyczne są nawet skromne bungalowy – mają werandy, wiatraki, gustowne wyposażenie, a pokojówka w lśniącym sarongu wita gości filiżanką kawy z indonezyjskich plantacji.

    SPA na plaży

    Na popularnych plażach błogi spokój przerywają sprzedawcy pamiątek, pocztówek i podróbek rolexów, tudzież samozwańcze masażystki, kosmetyczki i fryzjerki. O ile handlarze budzą irytację, to balijskie piękności często znajdują chętnych na masaż, pedicure, zaplatanie warkoczyków, egzotyczny makijaż albo tatuaż. Wszak miło leżeć w cieniu palmy nad oceanem, być głaskanym i masowanym. Też się temu poddałam… Pani Ni Wayan masowała mój kark olejkiem, który wraz z piaskiem plażowym tworzył lepką mieszankę rozbełtaną jeszcze... świętą wodą z wodospadu, przechowywaną w butelce po coli.

    Kto chce zażyć prawdziwie profesjonalnych masaży w luksusowym otoczeniu, korzysta z tutejszych, licznych ośrodków SPA. Znajdują się one najczęściej w obrębie hoteli albo jako day SPA w oddzielnych budynkach, z dala od plaży. To miejsca naprawdę magiczne, perły architektury i świątynie dobrego samopoczucia. Drewniane pawilony w ogrodzie, luksusowe chaty z bambusowymi ścianami, werandy, tarasy, stągwie, rzeźby, świeczniki, figurki, fontanny, kamienne wanny pod gołym niebem, orientalne sale wypoczynku, łoża z baldachimami, powiew oceanu, woń wanilii i egzotycznych kwiatów, uśmiechnięte masażystki w bajecznie kolorowych sarongach... Olśniewające wnętrza SPA, różnorodność dalekowschodnich kuracji i niemal niebiańska obsługa powodują prawdziwy zawrót głowy. Ale i na to jest rada: balijskie zioła i ciepły olej na skronie.

    http://massagethai.info kurs masaz tajski, indonezyjski, tajskimi stemplami ziolowymi, tajskiego masazu stop warszawa wroclaw krakow gdansk koszalin kielce zielona gorlice

  • #9

    kurs masaz tajski kursy masazu tajskiego http://massagethai.info masaze orientalne (Sunday, 28 February 2010 18:04)

    17 marca o godzinie 16.00 oraz 21.00 zapraszamy do pureyoga studio
    na pokazy masażu tajskiego - wstęp wolny.

    kazdy z pokazow trwa minimum 1h i uczestnicy moga byc modelami do
    masazu.

    Wrocław, ul.Kotlarska 40, IV p (wejscie od Igielnej)

    ps kurs tajskiego 27-30.3 800zl, 2 osoby 1400zl - otwarty rowniez
    dla amatorow masazu.

    aktualne daty kursow:

    Kampinos k Warszawy:
    - 2-5.04 masaż tajski 900zl Wielkanoc
    - 28-29.4 tajski masaz stop 500zl
    - 30.4-3.5 masaż tajski 900zl Majowka
    - 1-2.6 tajski masaz stemplami ziolowymi 500zl
    - 3-6.6 masaz tajski 900zl Boze Cialo

    Wroclaw
    - 27-30.3 masaz tajski 800zl
    - 2-5.09 tajski zaawansowany chodzony/deptany 800zl (otwarty rowniez
    dla masazystow, joginow - certyfikat po skonczneiu kursu
    wprowadzajacego)

    Gdansk
    - 8-11.04 tajski 800zl
    - 12-13.04 stopy 400zl

    Krakow
    - 17-19.04 masaz tajski 800zl
    - 14-15.05 tajski masaz stemplami ziolowymi 480zl
    - 16.05 tajski masaz stop 480zl
    - 28-30.05 masaz indonezyjski 800zl

    Koszalin
    - 6-9.05 tajski 900zl
    - 10-11.5 tajski masaz stemplami ziolowymi 450zl

    Kielce
    - 20-21.05 tajski masaz stop 400zl
    - 22-23.05 tajski masaz stemplami ziolowymi 400zl
    - 16-19.10 masaz tajski 800zl

    Zielona Gora
    - 10-13.06 masaz tajski 800zl

    http://massagethai.info

  • #10

    kurs masaz tajski http://massagethai.info (Saturday, 06 March 2010 21:31)

    Dwa i pół tysiąca lat temu urodził się człowiek, który chciał dowiedzieć się jakie znaczenie ma nasza egzystencja i czym jest umysł, który ją przeżywa.
    Historyczny Budda Sakjamuni nie tylko sam doświadczył natury umysłu, ale przekazał też innym wiedzę na temat tego, jak każdy z nas może dojść do jego doświadczenia.

    Ponadczasowa świeżość jego nauk do dziś inspiruje zarówno oddanych duchowej ścieżce mnichów Dachu Świata, ja i krytycznie myślących ludzi Zachodu.

    Organizatorzy Festiwalu Kultury Buddyjskiej w Katowicach już po raz czwarty zapraszają do duchowej podróży, w czasie której będzie można poznać buddyjskie spojrzenie na codzienne życie, ludzkie emocje, czy najnowsze odkrycia fizyki kwantowej.

    Zapraszamy do udziału w 4. Festiwalu Kultury Buddyjskiej 2010!

    Zapraszamy na seanse filmowe, wykłady warsztaty oraz wystawę tradycyjnej sztuki Tybetu. Posążki i tradycyjne malowidła buddyjskie przedstawiające formy medytacyjne, również dziś wykorzystywane w praktyce buddyjskiej. Wystawa w CSF czynna od 11-21 marca 2010.

    www.katowice.buddyzm.pl

    20 marca, sobota
    16:00 Warsztat medycyny tybetańskiej

    Tradycyjna Medycyna Tybetanska (Traditional Tibetan Medicine - TTM) jest naturalną holistyczną nauką medyczną, która odpowiada na indywidualne potrzeby ciała, umysłu i ducha w zintegrowany sposob. Studia TTM zawierają bogactwo wiedzy z zakresu anatomii i fizjologii, embriologii, patologii, diagnostyki i terapii, włączajac w to obszerną ziołową farmakopedie oraz wiele różnych zabiegow terapeutycznych w niewielkim stopniu znanych na Zachodzie.

    Tradycyjna Medycyna Tybetańska jest jednym z najstarszych systemów uzdrawiania i jest efektywnie praktykowana we współczesnym społeczeństwie. Współczesne badania potwierdzają wyjątkowy pożytek płynący z tej starożytnej wiedzy.

    TTM skupia sie na dwóch aspektach:

    * Prewencyjnym,
    Zapobieganie chorobom poprzez korektę stylu życia i diety stanowi fundament TTM. W dzisiejszych czasach wiekszkość chorob przewlekłych jest rezultatem zachwiania podejścia mentalnego, niewłaściwego stylu życia i nieodpowiedniej diety, np. cukrzyca i choroby naczyń sercowych itp.

    * Leczniczym.
    Kiedy doprowadzamy do dysharmonii w ciele, choroby sie manifestują. Niezbedne staje się wtedy przywrócenie równowagi poprzez pracę z przyczną i skutkiem. Stosuje się wtedy dietę, zmienia styl życia oraz stosuje ziololecznictwo i inne terapie.

    http://massagethai.info kurs masaz tajski, indonezyjski, tajskimi stemplami ziolowymi, tajskiego masazu stop warszawa wroclaw krakow gdansk koszalin kielce zielona gorlice

  • #11

    kurs masaz tajski http://massagethai.info (Tuesday, 09 March 2010 21:19)

    Kiedy jesteś zestresowany Twoje ciało jest napięte, masz problemy z koncentracją, czujesz się rozdrażniony, brak Ci chęci do podejmowania jakiegokolwiek wysiłku.

    W takiej sytuacji warto jest wykonać kilka ćwiczeń oddechowych. Oddychanie jest czynnością automatyczną, nad którą większość z nas nawet się nie zastanawia. Zwrócenie uwagi na sposób, w jaki oddychamy, czynienie tego wolniej i bardziej równomiernie pozwoli Ci się zrelaksować i pobudzić organizm do działania.

    Rodzaje oddechu

    Można wyróżnić trzy rodzaje oddychania: brzuszne, środkowe oraz szczytowe. U mężczyzn najczęściej występuje oddychanie brzuszne, u kobiet zaś szczytowe. Rzadko spotykany jest oddech całymi płucami (obejmujący wszystkie powyższe rodzaje oddychania).

    Prawidłowe oddychanie

    Aby w pełni wykorzystać swoje zdolności umysłowe i fizyczne należy wyrobić u siebie nawyk oddychania pełnymi płucami. Polega ono na nabieraniu nosem powietrza, kolejno, do płuc dolnych, środkowych i górnych, po czym następuje spokojny wydech. Całość powinna się odbywać w określonym rytmie.

    Po co oddychać w taki sposób?

    Nasz organizm narażony na działanie różnych stresorów mobilizuje się, między innymi poprzez napięcie mięśni i zwiększenie ciśnienia krwi. Jest to spuścizną po naszych przodkach. Pierwotnie służyło to bowiem reakcji – uciekaj lub walcz. To dowód na to, iż istnieje bezpośredni związek pomiędzy napięciem mięśni a stanem emocjonalnym. Związek ten działa w obie strony. Oznacza to zatem, że rozluźniając mięśnie mamy możliwość rozładowania wewnętrznego pobudzenia.

    Możemy tego dokonać między innymi dzięki masażowi oddechem oraz innym technikom relaksacyjnym.

    Trening autogenny Schulza

    Twórcą Treningu Autogennego jest niemiecki lekarz J.H. Schulz. Trening ten składa się z prostych ćwiczeń umysłowych, których wykonywanie prowadzi do odczuwania wewnętrznego spokoju i ciszy. Technika ta polega na powtarzaniu pewnych formuł podczas odczuwania głębokiego odprężenia, przy czym kładziony jest nacisk na odczuwanie przyjemnego ciepła i ciężkości.

    Relaksacja progresywna Jakobsona

    Metoda Jacobsona opiera się na napinaniu i rozluźnianiu różnych grup mięśni, co prowadzi do odczuwania głębokiego relaksu. Celem treningu jest nauczenie się świadomego odczuwania własnego ciała, co wiąże się między innymi z rozróżnianiem stanu napięcia od stanu rozluźnienia. Jak się bowiem okazuje, napięcie mięśni, które towarzyszy różnym reakcjom emocjonalnym jest często automatyczne,

    Korzyści wynikające z głebokiego oddychania

    Sztuka oddychania, wbrew pozorom nie jest łatwa i wymaga długotrwałych ćwiczeń.

    Mimo tego, warto jest się jej nauczyć, gdyż pozwala na wyciszenie myśli, mobilizację organizmu, a także podnosi poziom koncentracji. Przydatna jest nie tylko w pracy.

    Różni terapeuci wykorzystują w pracy masaż oddechem, ponieważ jest on doskonalą metodą terapeutyczną. Stosowany jest między innymi w leczeniu zaburzeń nerwicowych, bezsenności i depresji.

    Spokojny oddech powoduje rozluźnienie mięśni, spadek ciśnienia, a także spowolnienie pracy serca, co prowadzi do poczucia wewnętrznego spokoju, regeneracji ciała i umysłu.

    Ewa Sławska http://www.doz.pl/czytelnia/a1191-Masaz_oddechem

    http://massagethai.info kurs masaz tajski, indonezyjski, tajskimi stemplami ziolowymi, tajskiego masazu stop warszawa wroclaw krakow gdansk koszalin kielce zielona gorlice

  • #12

    kurs masaz tajski http://massagethai.info (Tuesday, 09 March 2010 21:28)

    Jak otworzyc gabinet masazu

    Trudna sytuacja finansowa publicznych zakładów opieki zdrowotnej, problemy na rynku pracy dla wykwalifikowanych masażystów i fizjoterapeutów, a także chęć sprawdzenia samych siebie w prowadzeniu własnej działalności sprawiają, że w ostatnich latach pojawiło się wiele gabinetów, w których świadczone są usługi w zakresie masażu leczniczego, kosmetycznego, relaksacyjnego i innych. Gabinety te działają na zasadach indywidualnych praktyk prywatnych lub w ramach kompleksowych ośrodków rehabilitacji leczniczej i odnowy biologicznej. Jednakże są one bardzo zróżnicowane pod względem standardów urządzania i wyposażenia. Jest to ściśle związane z doświadczeniem zawodowym pracującego w gabinecie masażysty i z wielkością środków finansowych zaangażowanych w jego utworzenie.

    Indywidualny gabinet masażu na pewno nie może mieścić się w pomieszczeniach znajdujących się w suterenach i piwnicach, co jeszcze niedawno było często praktykowane w wielu ośrodkach i zakładach rehabilitacji. Powinien być usytuowany na parterze lub piętrze - pod warunkiem możliwości korzystania z windy przystosowanej dla osób niepełnosprawnych poruszających się na wózkach.

    Pomieszczenie takie powinno mieć metraż, co najmniej 12 m2 z zaleceniem jego zwiększenia do około 15 m2. Dla zapewnienia odpowiednich warunków lokal musi posiadać instalacje: wodociągową (z ciepłą wodą), kanalizacyjną, elektryczną i grzewczą. Grzejniki zapewniające w pomieszczeniach odpowiednią temperaturę w granicach 20 – 220C muszę być gładkie i łatwe do czyszczenia. Podłoga i ściany powinny być gładkie i łatwozmywalne, trwałe i nienasiąkliwe. Użyte wykładziny podłogowe, okładziny ścienne, farby musza być odporne na działanie środków dezynfekujących.

    W celu utrzymania higieny osobistej masażysty gabinet musi posiadać umywalkę z ciepłą woda bieżącą, przy której znajdują się pojemniki na mydło w płynie, jednorazowe ręczniki papierowe i ewentualnie pojemnik z płynem dezynfekującym do skóry rąk. Ściana wokół umywalki powinna być łatwozmywalna (płytki, okładziny, farba olejna) do wysokości, co najmniej 1,6 m.

    Ważną rolę pełni w gabinecie masażu oświetlenie naturalne w postaci okien lub przeszklonych powierzchni. Powinny one stanowić około 15% powierzchni podłogi. Aby uchronić się przed nadmiernym nasłonecznieniem warto zainstalować żaluzje poziome lub pionowe. Te ostatnie są bardziej praktyczne ze względu na łatwiejsze czyszczenie. W wersji bardzo nowoczesnej możliwe jest zastosowanie szkła okiennego przepuszczającego odpowiednią ilość światła w zależności od intensywności promieniowania słonecznego.
    W pomieszczeniach bez dostępu światła naturalnego niezbędne jest zainstalowanie oświetlenia dającego minimum 150 luksów. Prawidłowe oświetlenie jest niezbędne dla łatwego kontrolowania wzrokiem okolic ciała poddawanych masażowi jak również obserwowanie reakcji osoby masowanej.

    W celu dokładniejszego przyjrzenia się ewentualnym zmianom na skórze pacjenta lub drobnym grupom mięśniowym np. twarzy wskazane jest użycie przenośnej lampy, która umożliwia dodatkowe oświetlenie miejsca masażu. Godne polecenia są tutaj lampy bezcieniowe eliminujące zasłonięcie cieniem masowanego obszaru. Regulowane, elastyczne ramię umożliwia dowolne ustawienie lampy. Dostępne są w wersji ściennej lub na ruchomym stojaku. Nowoczesne żarówki zapewniają, co najmniej kilka tysięcy godzin pracy.

    Wpływ na jakość oświetlenia pomieszczeń wywiera także racjonalny dobór barw - jasnych i pastelowych w tonacji żółci i zieleni. Pomagają one również uzyskać psychiczne odprężenie pacjenta. W pomieszczeniach bez wentylacji naturalnej w postaci wietrzenia, konieczne jest zapewnienie mechanicznej wymiany powietrza w celu zagwarantowania odpowiedniej wilgotności, ruchu powietrza, usuwania nieprzyjemnych zapachów (pot) i zanieczyszczeń.

    Trzeba pamiętać, że przy tworzeniu gabinetu masażu należy opierać się na zatwierdzonym przez stację sanitarno – epidemiologiczną projekcie budowlanym sporządzonym przez specjalistę.

    http://massagethai.info kurs masaz tajski, indonezyjski, tajskimi stemplami ziolowymi, tajskiego masazu stop warszawa wroclaw krakow gdansk koszalin kielce zielona gorlice

  • #13

    kurs masaz tajski http://massagethai.info (Tuesday, 30 March 2010 11:13)

    Szkolenie masażu tajskiego dla głuchoniewidomych

    Bezpłatne szkolenie dla osób głuchoniewidomych z podstaw masażu tajskiego? Dzięki projektowi, który realizujemy pod hasłem „Weź sprawy w swoje ręce…” stało się to możliwe! Wzięło w nim udział dziesięciu beneficjentów tego projektu, którzy będąc już masażystami, chcieli zdobyć dodatkowe umiejętności i tym samym zwiększyć swoją atrakcyjność na rynku pracy.

    Szkolenie odbyło się w miejscu bliskim sercom wielu osób związanych z TPG, czyli w Ośrodku Szkoleniowym Stowarzyszenia „Akademia Łucznica”. Poprowadziła je natomiast Kanya Krongboon, o której dużo można się dowiedzieć ze strony internetowej www.massagethai.info

    Kanya sama się na niej przedstawia jako „jedyna nauczycielka masażu tajskiego, indonezyjskiego i tajskiego masażu stóp i tajskiego masażu ziołowego w Polsce”. Oprócz tego chwali się też, że: Jestem terapeutką i nauczycielką jogicznego masażu tajskiego, indonezyjskiego, tajskiego masażu stóp i tajskiego masażu ziołowego z kilkunastoletnim doświadczeniem. Wykonałam grubo ponad dziesięć tysięcy zabiegów, każdy trwający co najmniej godzinę i wyszkoliłam w trybie indywidualnym w Tajlandii i Wielkiej Brytanii ponad 500 masażystów, jak również prawie 600 na 80 kursach publicznych i prywatnych w Polsce (wielu wracało na moje kolejne kursy).

    Katarzyna Ptasznik, koordynator makroregionu południowo-wschodniego, która była odpowiedzialna za przygotowanie szkolenia dla masażystów, informacje te uzupełnia jeszcze o to, że jak wiedziała z wcześniejszych rozmów z Kanyą, ma ona bogate doświadczenie w pracy z osobami niewidomymi i słabowidzącymi. Było to ważne kryterium przy wyborze instruktora i jak się okazało przyniosło pozytywne efekty.

    A dlaczego w ogóle masaż tajski?

    Katarzyna Ptasznik wyjaśnia, że inspiracja wypłynęła z kilku źródeł: „Ludzie są coraz bardziej spięci, coraz bardziej potrzebują więc masażu relaksującego. A tajski jest bardziej masażem relaksacyjnym niż leczniczym. Jest doskonały dla osób, które po trudach codziennej pracy chcą sobie zrobić chwilę relaksu. Ponadto: masaż tajski wychodzi poza utarte schematy, więc w naszym społeczeństwie odbierany jest po prostu jako atrakcyjny.

    Dla naszych masażystów dodatkowym atutem jest też to, że do wykonywania masażu tajskiego nie potrzebują żadnego specjalistycznego wyposażenia – wystarczy kocyk, który rozłożą na dywanie w domu klienta. Przyznać się jednak muszę, że nie ja wpadłam na ten pomysł – podsunęli mi go sami masażyści, biorący udział w projekcie – sygnalizowali, że to jest ta technika, którą chcieliby poznać.”

    Szkolenie – okiem uczestnika, Krzysztofa Gaja
    (fragmenty – więcej w 4. numerze kwartalnika „Dłonie i Słowo”)

    „Dowiedziałem się, że ma być 10 masażystów z całej Polski z przewodnikami, więc zacząłem intensywnie myśleć, jak tylu głuchoniewidomych nauczyć w trzy dni masażu tajskiego i z lekka obawiałem się „wolnej polki", a nawet „partyzantki", jak to się żartobliwie czasem mówi na kurs, który ma być, żeby był. Ciągnęło mnie jednak coś i już, może to prowadząca Kanya Krongboon - prawdziwa Tajka, a może Anioł Stróż?

    Już wkrótce miało się okazać, że ja to i owszem, mam wyobraźni całkiem sporo, ale organizator i prowadzący, mieli więcej, bo nie spotkałem kogoś jadącego do Warszawy po szkoleniu, który by był niezadowolony.

    Po naszemu, po europejsku, jak masować, to gdzieś na leżance, kozetka jakaś, żeby tapczan chociaż. A tu na podłodze zasłane materacami, na materacach kocyczki i oto całe wyposażenie na początek do masażu tajskiego. Każdy głuchoniewidomy zajął pozycję siedzącą po turecku, albo jakąś parterową, bo i taki materac zachęca od razu do polegiwania nawet. Zrobiło sie gwarno, każdy gada do swojego przewodnika i odwrotnie, więc 20 głosów co najmniej coś tam sobie jeszcze uzupełnia na jakiejś „mózgowej półce".

    Nie mogę się doczekać na rozpoczęcie. Obok mnie Tomek mój przewodnik, Kasia, przewodnik Zuzanny i tak dalej: Iza, Mariusz, Warszawa, Wrocław, Kraków, Szczecin. Sala dość duża, więc się stresuje, że do mnie nie dotrze coś. W pewnym momencie rozległo sie tradycyjne cii cii cii bo oto z cicha zaczyna do nas przemawiać pani Kanya. Sporo osób zna angielski, ale Małgorzata tłumaczy ofiarnie głośno wszystkim, którzy mają problemy.

    http://tpg.org.pl/index2.php?aktu&news=80

    http://massagethai.info kurs masaz tajski, indonezyjski, tajskimi stemplami ziolowymi, tajskiego masazu stop warszawa wroclaw krakow gdansk koszalin kielce zielona gorlice

  • #14

    kurs masaz tajski http://massagethai.info (Thursday, 08 April 2010 18:01)

    poniewaz to juz pojutrze, to podnosze.

    wystawcy:

    FEMI - kosmetyki ekologiczne
    Gdańsk, ul. Karłowicza 7

    Elżbieta Żuk-Widmańska - produkty ajurwedyjskie

    Stoisko z książkami

    Sklep i Gabinet Medycyny Naturalnej - produkty do masażu

    Stoisko z tajskimi artykułami do masażu

    Nie ma jeszcze szczegolow atrakcji, beda znane w czasie festiwalu, przy kupowaniu biletow wstepu.

    Festiwal bedzie w salach konferencyjnych na III piętrze, mozna tam dotrzec tylko windą (nie schodami). Beda strzalki i oczywiscie mozna pytac ochroniarzy.

    Po festiwalu planowane 21-24.4 masaz indonezyjski 800zl, 25-26.4 tajski masaz stop 480zl i 6-9.5 tajski 800zl (ale zaleza one od frekwencji, bo jest malo czasu na ich przygotowanie - dlatego moga zostac przesuniete na maj czy czerwiec).

    http://massagethai.info kurs masaz tajski, indonezyjski, tajskimi stemplami ziolowymi, tajskiego masazu stop warszawa wroclaw krakow gdansk koszalin kielce zielona gorlice

  • #15

    kurs masaz tajski http://massagethai.info (Thursday, 15 April 2010 11:30)

    http://www.cabines.pl/artykuly/index.php/34/tajski-masaz

    Refleksologia stóp zdobyła już sobie uznanie wielu klientów ośrodków spa, gabinetów kosmetycznych i podologicznych. Tajska wersja tego masażu również zasługuje na uwagę.

    Historia refleksologii

    Metoda ta praktykowana była już w starożytnych Chinach, Indiach, państwie Inków oraz w Egipcie. Szacuje się, że ma co najmniej 5000 lat. Potwierdzający to egipski piktogram datowany na rok 2330 p.n.e. odkryto na Saharze, na południe od Kairu, w grobowcu wielkiego egipskiego lekarza. To najstarszy znany dokument potwierdzający znajomość tej techniki przez starożytnych.

    Chiński ideogram „stopa” oznacza dosłownie „część ciała, która chroni zdrowie”. Chińskie podejście do refleksologii opiera się na uniwersalnej zasadzie, którą można określić następująco: „to, co jest wysoko, jest takie jak to, co jest nisko”.

    I tak stopy są zminiaturyzowanym odpowiednikiem człowieka, tak jak człowiek jest repliką wszechświata, złożoną z elementu ziemi (jin) i nieba (jang) oraz poruszaną przez pięć elementów (Woda, Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal). Stopa mieści w sobie strefy powiązane z całym organizmem.

    W Europie masaż stóp był praktykowany od XIV wieku. Jedno z pierwszych dzieł poświęconych tej technice zostało opublikowane w 1582 roku przez dwóch lekarzy europejskich, a naukową podstawę dla badań nad strefami refleksyjnymi stanowią prace z zakresu neurologii prowadzone w roku 1890. Nowoczesna refleksologia opiera się na dokonaniach amerykańskiego lekarza dra Williama Fitzgeralda.

    Szukając skutecznej metody anestezjologicznej w drobniejszych zabiegach chirurgicznych, odkrył, że ból odczuwany przez pacjentów zmniejsza się pod wpływem ucisku pewnych punktów na ciele. Jego teoria, opracowana w roku 1913, dzieli ludzkie ciało na dziesięć stref energetycznych, od głowy po stopy, a każda z nich jest powiązana z określonym organem.

    Wreszcie Eunice Ingham (1889- -1974), amerykańska fizjoterapeutka, asystentka dra Fitzgeralda, wypromowała na początku lat 30. refleksologię w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj. Jest autorką pierwszego traktatu o nowoczesnej refleksologii, w którym przedstawia mapę wszystkich punktów na dłoniach i stopach. Ufundowała pierwszą szkołę refleksologii, prowadzoną dzisiaj przez jej wnuka Dwighta Byersa.

    Czym jest refleksologia

    Jest to technika stymulacji stref refleksyjnych, które odpowiadają określonym częściom organizmu. Istnieje wiele form tego masażu: refleksologia stóp, dłoni, twarzy i czaszki, stymulacja stref położonych na nosie za pomocą patyczków, refleksologia uszu...

    Najbardziej interesująca jest refleksologia stóp z uwagi na budowę tej strefy i wysoką koncentrację zakończeń nerwowych oraz meridianów. Różne szkoły rozmaicie lokalizują strefy refleksyjne. Wynika to z dwóch czynników: wiedza o refleksologii ewoluuje i możliwe jest coraz bardziej precyzyjne wyznaczanie punktów, poza tym położenie punktów na dostępnych mapach jest jedynie orientacyjne. Dokładna lokalizacja zależy również od indywidualnej budowy morfologicznej. Doświadczony terapeuta potrafi z reakcji pacjenta wywnioskować dokładne położenie punktu.

    Chociaż wszystkie formy refleksologii mają na celu pobudzenie procesu ogólnego „samouzdrawiania” organizmu, możemy wyróżnić dwa podejścia:

    Szkoła tajska

    Tajska refleksologia stóp (nuad thao) stanowi część tradycyjnej medycyny tajskiej (podobnie jak masaż nuad bo’rarn, który wykonuje się na osobie ubranej i który obejmuje całe ciało), na którą silny wpływ wywarły medycyna chińska i ajurweda. Słynna szkoła masażu tajskiego mieści się w Bangkoku i nosi nazwę Wat Po. Położona jest w pobliżu świątyni o tej samej nazwie. Nuad thao, wspaniała synteza tradycyjnych technik wykorzystywanych w Azji, jest masażem wykonywanym na krześle lub łóżku do masażu.

    Mieszanka kremu z olejkami nakładana jest na stopy i nogi aż do kolan. Drewniana pałeczka pozwala dotrzeć do głębiej położonych stref. Bardzo relaksująca i skuteczna, metoda ta poprawia ogólny stan zdrowia i przywraca dobre samopoczucie poprzez równoważenie energii, pobudzenie krążenia krwi i limfy.

    Matthieu Charton
    Pascal Vergnes
    więcej w Cabines nr 34
    http://massagethai.info kurs masaz tajski, indonezyjski, tajskimi stemplami ziolowymi, tajskiego masazu stop warszawa wroclaw krakow gdansk koszalin kielce zielona gorlice

  • #16

    kurs masaz tajski, indonezyjski, tajskimi stemplami ziolowymi, tajskiego masazu stop (Friday, 16 July 2010 00:06)

    Ponizej recenzja Jarka z kursy zaawansowanego, ktory wlasnie skonczyl w Krakowie w szkole masazu na ul. Krolewskiej:

    http://groups.google.pl/group/terapiamanualnapolska/t/25134f78551f3b69

    "Zaawansowany kurs masażu tajskiego - moja subiektywna recenzja

    Witajcie!

    W dniach od 2 do 5 lipca odbył się zaawansowany kurs masażu tajskiego w Krakowie na terenie słynnego MSML. O pierwszym etapie oraz moich odczuciach, co do szkolenia i jego organizacji, pisałem rok temu ["Masaż tajski - moja subiektywna recenzja" http://groups.google.pl/group/terapiamanualnapolska/browse_thread/thread/4b0b8b4a0dd14316# ]. Dzisiaj przychodzi czas na moje subiektywne spostrzeżenia dotyczące drugiego etapu.

    Drugi etap jest kursem zaawansowanym przeznaczonym dla tych, którzy ukończyli podstawowe szkolenie.

    Podczas kursu poznajemy nowe i alternatywne techniki, których nie było na podstawowym szkoleniu. Gdzie i jak uciskać łokciem, kolanami czy stopą. Jak utrzymywać równowagę i lepiej podczas pracy z większym od siebie pacjentem wykorzystywać własne ciało. Jak rozwijać i w którym kierunku techniki podstawowe. Co i kiedy jest dozwolone a co nie. Całkiem nowe techniki rozciągania mięśni, kręgosłupa.

    O ile podczas pierwszego etapu Kanya pokazywała nam i kładła dokładny nacisk na to, gdzie i jak przebiegają linie wg. których wykonujemy masaż tajski, oraz na co zwracać uwagę podczas wykonywania poszczególnych technik, to tutaj mieliśmy do czynienia z różnymi wariacjami i urozmaiceniem owych technik.

    Przykładowo jedno z rozciągań, streczingu mięśniowego poznane na kursie podstawowym można wykonać jeszcze na 3 inne sposoby, a każdy z nich jest intensywniejszym w odczuciu dla pacjenta i głębiej działającym na jego mięśnie.Ponad to jak wspominałem doszły też nowe techniki.

    Prawdę mówiąc dopiero po drugim etapie doceniłem ten masaż.

    Po pierwszym też byłem zadowolony, ale drugi na prawdę zamknął to wszystko w spójną, logiczną całość. Po kursie podstawowym wystarczało technik, by zrobić dobry zabieg, ale ciągle mi czegoś brakowało.

    Teraz widzę, że pierwszy etap to była faktycznie podstawa. Ciekawa, inna niż to co do tej pory robiłem, ergonomiczna i praktyczna, ale jednak podstawa. Po drugim etapie tego masażu wiem, że gdy go będę praktykował, to posiądę dobre rozwiązania na wiele problemów, które do tej pory spotykałem u pacjentów.

    Kanya kładąc duży nacisk na ergonomię wykonywania technik pokazała nam, jak radzić sobie z cięższym i obszerniejszym od nas samych pacjentem. Sam będąc szczupłym facetem od dawna poszukiwałem takich rozwiązań.

    Myślę, że jeżeli ktoś ma pomysł na masaż tajski, to w podstawowym kursie musi przeżyć pierwszy dzień. Jest on zwyczajnie nudny, bo Kanya pokazuje zegarmistrzowska prace na nogach i kursanci uciskają, uciskają, trenują i trenują aż do bólu.

    Potem zaczyna się robić ciekawie, bo dochodzą streczingi itd.

    W drugim etapie od samego początku jest ciekawie, bo po przećwiczeniu materiału z pierwszego kursu i wyjaśnieniu wszystkich wątpliwości zaczyna się praca ze sprytniejszymi i głębiej działającymi technikami. To jest jak kwiatek, który z rana sam w sobie jest ładny, ale gdy się rozwija i rozkłada płatki by w ciągu dnia łapać dużo światła, dostrzegamy go wtedy w całej klasie. Podobnie jest w sztukach walki. Znając i mając opanowane w stopniu bardzo dobrym 5 uderzeń i 3 bloki możemy czuć się pewnie podczas większości zadym. Jednak, gdy znamy ich o wiele więcej i jesteśmy w stanie przewidzieć, w którym kierunku i jak potoczy się akcja, to jesteśmy lepsi.

    Po tym kursie znam więcej technik, z pośród których mogę wybierać sobie jak w supermarkecie i dostosowywać zabieg wg. potrzeb własnych i pacjenta.

    Uważam, że pierwszy etap nie istnieje bez drugiego. By robić ten masaż dobrze należy zrobić dwa etapy. Szczególnie, jeżeli mamy zamiar wykonywać go zawodowo. Potem pozostaje już trening, trening i jeszcze raz trening, bo w tajskim diabeł i jego siła tkwi w szczegółach i precyzji.

    Owe szczegóły i precyzja dają terapeucie maksymalny efekt podczas wykonywanej terapii, przy minimalnym lub małym wkładzie siły własnej.

    Co do warunków to szkolenie było na sali gimnastycznej. Kursantów 12, z czego 3 osoby niewidome. Pokoje w internacie w tym samym budynku, a wokół nas same restauracje i pizzernie, sklepy spożywcze itd. Po prostu Kraków, Królewska, logistyczny ful wypas i nic tylko się uczyć.

    Każdy niewidomy miał swojego widzącego opiekuna, który był też uczestnikiem pierwszego kursu organizowanego w różnych miejscach w Polsce.

  • #17

    kurs masaz tajski, indonezyjski, tajskimi stemplami ziolowymi, tajskiego masazu stop (Friday, 16 July 2010 00:07)


    Myślę jednak że nawet jeśli niewidomy nie miałby przewodnika, to na kursie, w którym uczestniczyłem, była tak sympatyczna atmosfera, że na pewno nie czułby się zaniedbany, jeżeli chodzi o skorzystanie z wiedzy, którą Kanya nam sprzedawała.

    Podczas pierwszego etapu nie mieliśmy tłumacza. Jednak Instruktorka dokładnie krok po kroku wszystko nam pokazywała i w rezultacie okazało się, że nie jest on niezbędny. Uważam jednak, że podczas zaawansowanego kursu powinien być tłumacz. Powody są dwa. Po pierwszym etapie są często niejasności, pytania i prośby o wyjaśnienie szczegółów. Po drugie, sam drugi etap jest tym, którego siła tkwi w rozwinięciu technik i powinny one być dokładnie objaśnione by uniknąć nieporozumień, bo one same w sobie są bardziej precyzyjne, bogatsze i ciekawsze.

    Na naszym kursie był tłumacz i na prawdę szkolenie było, jak i sama organizacja logistyczna, na 6.

    Kanya bardzo dobrze zna angielski więc nie należy szukać jakiegoś polskiego Taja czy Tajki by się z Nią dogadać. Wystarczy że ktoś dobrze "spika".

    Przyznam się, że byłem współorganizatorem tego kursu stąd moje wyczulenie na logistykę. Jestem niewidomy, a poza tym nie lubię niewygód, gdy muszę skupiać się na czymś innym. Warunki więc mieliśmy bardzo dobre, a co za tym idzie mogłem korzystać z wiedzy Kanya ile chciałem. A chciałem o wiele więcej niż na pierwszym, podstawowym kursie.

    Nie wiem, jak teraz jest w Kampinosie, bo Kanya z Jankiem zmienili lokalizacje szkoleń i na fotografiach w internecie owe gospodarstwo agroturystyczne faktycznie wygląda o niebo lepiej, ale te wcześniejsze... Kto czytał moją poprzednią recenzję ten wie co i jak tam wyglądało.

    Podsumowując jeżeli ktoś po pierwszym etapie nie czuje się tym masażem rozczarowany, to obowiązkowo powinien zrobić drugi, a na pewno będzie zadowolony.

    Po drugim etapie dostajemy certyfikat - tu naszczęście formatu A4. W pierwszym był nieporęcznego formatu A3.

    Kanya jak zwykle cierpliwa, spokojna i do skutku wyjaśniająca i pokazująca każdą technikę. Nauczyciel z powołania i przesympatyczna osoba.

    Jeżeli macie jakieś pytania to piszcie - odpowiem na wszystkie.

    PS.
    To co piszę jest moim subiektywnym odczuciem. Z organizatorami kursu nie wiąże mnie żadna umowa handlowa, grzecznościowa czy innego typu.

    Pozdrawiam - Jarek
    Nr. GG: 4050549 "

  • #18

    kurs masaz tajski, indonezyjski, tajskimi stemplami ziolowymi, tajskiego masazu stop (Friday, 08 October 2010 17:24)

    Pare nowych kursow:

    Krakow Zabierzow
    - 13-14.10 stopy 400zl (mala grupa, kurs prywatny)

    Bialka Tatrzanska:
    - 3-5.11 tajski 800zl
    - 6-7.11 stopy 400zl

    Nauczycielka moze dojechac w dowolne miejsce 27.10-2.11 na kurs prywatny.

    Prowadzimy rowniez masaz na krzesle (do 16h zegarowych) w oparciu o techniki tajskiego. Dojedziemy na miejsce lub zrobimy kurs publiczny (jesli bedzie zainteresowanie) miedzy 30.10-1.11, 9-10.11 lub 15-16.11- koszt 500zl. Potem mozliwy w polowie kwietnia 2011.

    http://massagethai.info kurs masaż tajski, indonezyjski, tajskimi stemplami ziołowymi, tajskiego masażu stop warszawa wrocław kielce koszalin nowy targ krynica zdroj

  • #19

    http://massagethai.info kurs masaz tajski warszawa (Wednesday, 09 March 2011 01:50)

    Uczestniczyłem w kursie masażu tajskiego podstawowego i zaawansowanego oraz kursie masażu indonezyjskiego na ul. Krolewskiej w Krakowie. Na każdym panowała miła i przyjazna atmosfera. Kanya zawsze służyła radą i pomocą. Wiele elementów, których uczyłem się na kursach, wykorzystuję w codziennej pracy. Przemek B. niedowidzacy technik masazysta po Szkole krakowskiej
    ***
    Dziękuje za bardzo dobry kurs masażu tajskiego. Miałem wiele zabiegów tajskiego na całym świecie, również od nauczycieli masażu - u Kanyi czuć nie tylko profesjonalizm technik, ale "ręce z powołaniem", każdy dotyk ma cel i czuć jego efekt. Kanya bardzo dobrze uczy masażu tajskiego, ma żadko spotykany dar.

    W czasie masażu czuje się emanujacy z niej spokój. Idealnie zgrane nacisk dłoni, ruchy całego ciała i oddech. Tylko sie uczyć od mistrza. Masaż tajski jest zupełnie inny od klasycznego w tym, że oszczędza dłonie masażysty. Moja fascynacja masazem Tajskim jeszcze bardziej sie ugruntowała po kursie zaawansowanym. Kaya pokazała, jak różnymi technikami masazu (stopą, łokciem, przedramieniem) mozna osiągnąć pożadany efekt. Bardziej uświadomiłem sobie jak ważna jest kolejność wykonywania masażu do osiągniecie lepszego efektu.

    Kanya zna wiele ciekawych technik masażu, które nie są uczone normalnie w szkolach. Sa one proste i skuteczne, pozwalają bardziej wczuć sie w klimat masazu Tajskiego. Jestem zainteresowany wymiana zabiegow tajskiego b.gornicki@adler.nazwa.pl Bogdan Górnicki, niewidomy amator masażu, Warszawa, kurs masażu tajskiego Kampinos Majówka i kurs zaawansowany siepien 2010

    ****
    Tajski różni się od masażu klasycznego tym, że przy tym pierwszym masażysta musi się dużo nagimnastykować, technika ta wymaga od niego dużo więcej ruchu. Pacjentem też trzeba dużo więcej poruszać! Kanya każdy ruch opisywała, dokładnie mówiła jak trzymać palce. Dużo lepiej mi się pracowało po godzinach, gdy już wszyscy się rozeszli i zostałem tylko ja z Mariuszem, Kasią i Kanyą, bo wtedy był wreszcie spokoj. Tomasz Marciniak technik masażysta głuchoniewidomy Rawicz
    ***

    Spokojna pani Kanya, cicho mówi, jest nieco tajemnicza, bardzo łagodna w ruchach, nie złości sie jak my z gatunku: cholera, już ci trzy razy mówiłem, ile będę powtarzał. Cierpliwie, spokojnie, raz, drugi, trzeci, aż pojął kursant. W tym momencie już wiedziałem, że warto było tu być. Byłem pewien, że mnie tu nie ominie wiedza. Krzysztofa Gaj technik masażysta głuchoniewidomy z Krakowa

    ***

    Na szkolenie przyjechałam, bo chciałam podwyższyć swoje kwalifikacje zawodowe, a o tajskim tylko czytałam wcześniej w Internecie. To jednak nie to samo, co poznać technikę na żywo. Podczas szkolenia najbardziej podobało mi się to, że instruktorka każdy kolejny etap masażu pokazywała każdemu masażyście indywidualnie, wykonując go po prostu na nim.

    Mogliśmy poczuć, jak ważne jest ciepło jej dłoni i jaka powinna być siła nacisku. Kanya wyczuła też chyba, że moje mięśnie były spięte, więc wykonała na mnie dodatkowo masaż - chodząc po moich udach! To zapamiętam najbardziej! Było to mocne ugniatanie, a czułam to najpierw jako mocne ukłucie, które chwilę później powoli się rozchodziło.

    Na pewno wykorzystam elementy tej techniki! Myślę, że klienci też będą tym zaciekawieni i będą przychodzili. A masaż tajski może im pomóc, gdyż pozwala on poruszyć organizm do tego, żeby sam zaczął się regulować. Danuta Gronowicz technik masażystka głuchoniewidoma ze Szczecina

    ***
    Kursy sa profesjonalne i rzetelnne. Kanya jest świetnym dydaktykiem, cechuje ją cierpliwośc i spokój, doskonale przekazuje wiedzę - mam na myśli szczególnie osoby słabowidzące i niewidome, które są otoczone dobrą opieką. Kanya podchodzi do każdego i pokazuje, aż do skutku. Podczas demonstrowania kolejnych technik każdy może podejść i dotykać rąk prowadzącej.

    Nie każdy ma takie doświadczenie i predyspozycje, Kanya robi to perfekcyjnie. Kurs masażu tajskiego i masażu tajskiego stóp

    http://massagethai.info
    http://sites.google.com/site/masaztajskiwarszawakurs

  • #20

    Nike Air Jordan Shoes 2011 (Friday, 22 July 2011 10:36)

    Just what effect, in reality, have got ecclesiastical organizations acquired about community? Occasionally they are noticed to be able to put up any non secular tyranny around the wrecks with the city specialist; about several circumstances they are noticed upholding the particular thrones regarding political tyranny; inside simply no illustration have got they will recently been the particular adults with the liberties with the folks. Rulers who want to subvert people liberty could have identified an existing clergy hassle-free auxiliaries. Any merely authorities, instituted to be able to protected and also perpetuate that, wants these not necessarily.

  • #21

    red sole (Monday, 10 October 2011 00:37)

    I love your blog very much, more more info, I will concern it again!

  • #22

    air jordan shoes (Tuesday, 11 October 2011 05:18)

    People deserve very good life time and mortgage loans or sba loan would make it much better. Just because people's freedom is grounded on money state.

  • #23

    retro air jordan (Saturday, 15 October 2011 23:17)

    I'm interested in such offer,The sound quality in these podcasts is really poor. I feel bad about complaining about something that is free, but I think it is important.

  • #24

    jordan jams (Monday, 17 October 2011 19:43)

    Hi, My name is christine,and I am one of the owners of Futures Best Nursery Academy in Fort Lee.I would like to Let you know about our summer program. Each week has a " theme", for example our first week, July 5th-9th is western week. One day will be having square dance lessons another will be making a wagon and so forth. We also have picnic days and sprinkler days daily. Please feel free to call or stop by to see all the other creative and exciting things we have in store for our kids this summer.

  • #25

    Royce (Sunday, 23 October 2011 04:31)

    Ive recently been following your weblog to get a month or two or so and possess picked up a lot of info and adored the technique youve organized your website. I am looking to work my really personalized website even so. I do believe its too general and i also must target lots of scaled-down subjects. Being things to any or all individuals is just not everything that their damaged as much as end up being.

  • #26

    Miha (Wednesday, 26 October 2011 19:09)

    {-String.Spintax-|-{I think|I believe|I do believe|I do think} {other|additional|some other|various other} {web site|site|internet site|web page} {owners|proprietors|entrepreneurs|masters} {should|ought to|need to|must} {take|consider|get|acquire} {this web site|this website|this site} {as an|being an|as a possible|just as one} {model|design|product|style}

  • #27

    Ivanek (Thursday, 27 October 2011 20:34)

    Glad to find out until this website successful in my i phone , everything I wish to carry out is actually well-designed. Many thanks for preserving it down thus far while using latest.

  • #28

    Karamel (Thursday, 27 October 2011 23:22)

    Howdy are using WordPress on your website program? Iam a new comer to the blog globe but. Iam trying to find began and hang up my own, personal. I also learned about Drupal is ok. Will see my own selection.... Educational publish, many thanks.

  • #29

    Lukas (Friday, 28 October 2011 21:44)

    I do think additional web page masters ought to acquire this site being an product quite clean and great design and style, let alone this article. You’re a professional in this area!

  • #30

    Bob (Saturday, 29 October 2011 03:23)

    Glad to view until this site is useful on my iPhone , everything I want to accomplish is useful. Appreciate your maintaining up up to now with the newest.

  • #31

    Lubo (Saturday, 29 October 2011 05:07)

    Fine post dude

  • #32

    MexicoRestaurant (Wednesday, 09 November 2011 00:37)

    Nice a post. Normal downside can be G. change their spirit too frequently.

  • #33

    Hannyss (Friday, 25 November 2011 19:30)

    Auto Tweet Wordpress plugin

  • #34

    optimalizace stránek pro vyhledávače (Tuesday, 24 January 2012 04:16)

    is soon

  • #35

    Kurs Masaz Tajski http://massagethai.info (Tuesday, 24 January 2012 10:08)

    Home Office Hotel Outcalls
    Massage London - There is no substitute for the human touch

    For those who have already discovered it, massage is just about the nicest thing on the planet. Better than chocolate, better than …pizza. It's a great way to feel better, look better, treat people better and treat yourself better, too.

    It's 100% good for you, with no artificial additives or ingredients and it's easy to do. One of the best things about massage is that you don't need a lot of fancy expensive equipment to get or give one. All you really need to get started is a human body . Do you have one? Great! Than you are ready to go.

    The comfort, warmth and reassurance of touch can improve the body's well being by stimulating its own natural healing abilities giving a sense of well being, restoring both - the physical and psychological self.

    Remember prevention is better than cure. Once you show signs of improvement we will continue to work with you to keep harmony and balance already achieved. A regular treatment, depending on your timetable, will stop future stress accumulating.

    Healing Hands is a mobile massage service, providing you with massage in the comfort and privacy of your own home or office within 1h notice, Mon-Sun 9am-9pm.
    Qualified and experienced massage therapists coming to you at the very competitive price of just £60 per hour.
    We are able to help, adjusting the treatment to your needs, caring for whatever your medical condition is. Give us a try, you won't be disappointed!

    We encourage you to have regular treatments to prevent illness and maintain a state of well being.

    Email or call NOW your private massage therapist mobile 07957473617 http://massagelondon.org

  • loading